Vänta barn

Förlossningspartner

 

Att föda barn kan inte bara vara en smärtsam upplevelse, men också väldigt känslomässigt och i vissa fall både traumatiskt såväl som magiskt. Hur det än går till så vill en kvinna ofta ha en födelsepartner. Det kan vara barnets fader, eller ens livspartner, en kompis eller en proffsig doula. Förlossningspartnern ska inte bara stötta mamman som går igenom en utmattande förlossning, utan får ta del av en upplevelse som man ofta minns för livet.

 

BARNETS FAR

 

För många pappor är det en självklarhet att man vill och ska vara med på förlossningen. Ändå finns det pappor som av olika skäl inte kan eller vill vara med vid förlossning. På samma sätt finns det många mammor som vill att barnets pappa ska vara med vid förlossning, och andra som föredrar att ta stöd av en doula eller en vän. Om det finns en möjlighet att samtala kring dina/era val är det viktigt att födelsepartner får samma information som den som föder barnet, känner till de val man har gjort vad gäller smärtlinding och att man kommer överens innan förlossningen om hur man ska göra den dagen då barnet kommer till världen. Båda föräldrar bör gå på föräldrakurs för att förbereda sig och ta del av värdefulla tips och råd, för båda parterna, både under förlossningen som senare i barnets liv.

 

VÄN ELLER FAMILJEMEDLEM

Om en närstående vän eller familjemedlem ska vara med på förlossningen är det bra om man förbereder och pratar genom det som förväntas av personen och även de val som du ska föda har gjort gällande smärtlindring etc. Gör gärna en lista men kom även ihåg att en förlossning aldrig är förutbestämd och att saker och ting ofta ändras under förlossningsförloppet. Om det är specifika saker som du som ska föda absolut vill stå fast vid, kommunicera då detta till din förlossningpartner. Föräldraklasser är ett bra sätt för en vän eller familjemedlem, som ska vara förlossningspartner, att förbereda sig och diskutera aspekter av förlossningen som känns extra viktiga.

 

DOULA

En doula är en person som har erfarenhet av, och specifik träning för att ge stöd och information till en kvinnan och närmaste familjemedlemmarna under graviditeten, förlossning och den närmaste tiden efter. En doula är alltså en professionell förlossningspartner som man anlitar innan förlossningen. Ordet kommer från grekiskan och betyder "kvinna som ger omvårdnad". Man kan anlita en doula som den enda som finns där som stöd, eller om man har pappan eller en annan närstående som förlossningspartner. I båda fallen är en doulas uppgift att skapa en trygg och avslappnad miljö. Kostnader för denna tjänst varierar från doula till doula och beror ibland på förälderns/föräldrarnas inkomstnivå. Är man ensamstående och tycker att man inte har råd att anlita en doula finns det personer som arbetar pro-donor, dvs. man räknar ut hur mycket man har råd med och grundar detta på förälderns inkomst och möjlighet att betala. Man kan hitta en doula genom rekomendationer eller genom att kontakta t.ex. Organisationen för doulour och förlossningspedagoger i Sverige

 

Sveriges Makalösa Föräldrar är en organisation av och för ensamföräldrar. Organisationens syfte är att skapa gemenskap och opinion kring frågor som specifikt rör ensamstående föräldrar. Om du väntar barn och är ensamstående eller vet om att du kommer att bli ensamstående kan du söka stöd och råd från andra som är eller har varit i liknande situation. Besök www.makalosa.org. Vi vet att föraldraskap är någåt fantastiskt och vill att alla våra barn ska få samma möjligheter till en trygg samvaro, i kärnfamilj som stjärnfamilj.

Föräldrakoll.se är en produkt som ägs av Sveriges Makalösa Föräldrar. Informationen på denna hemsida har samlats från diverse källor och syftar till att förse föräldrar (speciellt ensamföräldrar) med relevant information och verktyg för att förbättra eller bibehålla vårdnadsfred, en god privatekonomi och ett hälsosamt familjeliv för stjärnfamiljer - för alla våra barn. Sveriges Makalösa Föräldrar ansvarar inte för information som erfodras av externa källor. Har du synpunkter på innehåll eller tips, hör av dig till admin@foraldrakoll.se