Vänta barn

Förberedelser

 

Att vänta barn är bland de mest händelserika tider i en persons liv. Om det är ens första barn, verkar allt nytt och spännande, men kan även kännas lite skrämmande. Snart har man ett barn som man har fullt ansvar för, ett skört liv att fylla med glädje och framtidstro. Sedan finns det mycket att förbereda sig för när det gäller det praktiska. Om du själv eller om din partner är gravid eller om du ska adoptera, så har du säkert fått en rad olika brochyrer och informationsblad om hur du bäst kan förbereda dig. Det som känns tryggt att veta är dock att det alltid ordnar sig, allt faller till slut på sin plats.

 

Om du fått barn tidigare kan det ändå vara nyttigt att tänka på vissa saker då lagar och förordningar kan ha uppdaterats.

 

Är du ensamstående förälder, eller inte kommer att bo med den andra föräldern kan det vara extra viktigt att veta vad som gäller och förbereda ankomsten av ert barn för att bädda för vårdnadsfred och trygghet för er alla.

 

INFORMATION

När man väntar barn är det naturligt att känna sig lite nervös och nyfiken på diverse händelser och känslor. Det finns mycket infromation på nätet, MVC och i bokhandeln om just vad det innebär, vad man kan vänta sig, och vilka alternativ vi har här i Sverige vad gäller smärtlindring och dylikt.

Du kan testa följande sidor och leta dig till mer information: www.mammasidan.se, www.planetdad.se, www.pappamanualen.se, Babycenter.com, Sjukvårdrådgivningen, Vårdguiden, BRIS böcker om föräldraskap.

 

ADOPTION

Att bli adoptivförälder kan väcka många frågor och funderingar, både vad gäller tiden under förberedelse för barnets ankomst såväl som tiden direkt efter och även senare i ert familjeliv. Adopterar man barn som ensamstående kan det finnas specifika ämnen som du vill diskutera, eller hitta gemenskap i en förening för Ensamstående Adoptivföräldrar. På vilket sätt man än blir förälder så är barnet i fokus. Adoptionscentrum och Barnens Vänner kan vara resurscentrum för dig som funderar på eller redan väntar på adoption.

 

 

FÖRBEREDA SYSKONEN

 

Själklart är ankomsten av ett barn även en stor händelse i barnens liv. Därför kan du på följande sidor läsa om hur man kan förbereda dem för ett nytt syskon.

 

VÄNTA BARN VÄSKA

I god tid innan förlossning är det bra att förbereda sin "vänta barn väska". Packa den gärna med din förlossningspartner så att hen vet vad som finns i den när du får värkar och är på väg att bli mamma. Då finns det inte tid för att ge direktiv och förklara vad du packat med, du har viktigare saker att göra då, som att föda ditt barn. =)

Sjukhusen står ofta för mat, dryck, bindor och blöjor men det kan vara värt att slänga in en eller två själv. Väskan bör innehålla:

  • Tofflor /flipflops
  • Morgonrock
  • Mössa till barnet
  • Egen kudde
  • Kläder till dig och baby för ca två dagar
  • Frukt, dryck och eventuellt en chokladbit att höja energinivåerna med.
  • Bindor (för efterblödningar)

Glöm inte plånbok och mobiltelefon, och en CD med lugnande musik om spelare finns tillgänglig, plus TENS om du har din egen smärtlingring.

 

Sveriges Makalösa Föräldrar är en organisation av och för ensamföräldrar. Organisationens syfte är att skapa gemenskap och opinion kring frågor som specifikt rör ensamstående föräldrar. Om du väntar barn och är ensamstående eller vet om att du kommer att bli ensamstående kan du söka stöd och råd från andra som är eller har varit i liknande situation. Besök www.makalosa.org. Vi vet att föraldraskap är någåt fantastiskt och vill att alla våra barn ska få samma möjligheter till en trygg samvaro, i kärnfamilj som stjärnfamilj.

Föräldrakoll.se är en produkt som ägs av Sveriges Makalösa Föräldrar. Informationen på denna hemsida har samlats från diverse källor och syftar till att förse föräldrar (speciellt ensamföräldrar) med relevant information och verktyg för att förbättra eller bibehålla vårdnadsfred, en god privatekonomi och ett hälsosamt familjeliv för stjärnfamiljer - för alla våra barn. Sveriges Makalösa Föräldrar ansvarar inte för information som erfodras av externa källor. Har du synpunkter på innehåll eller tips, hör av dig till admin@foraldrakoll.se