Privatekonomi

Gör en budget

 

Bland de första råd som du får för att få bättre privatekonomi är att du ska göra en budget. Det finns lika många mallar som det finns människotyper. Ladda ner gratis budgetmallar och prova dig fram för att se vilken som passar dig bäst.

 

Att göra en budget är lite som att träna, man måste ha disciplin för att hålla koll på den. Idag finns det dock möjlighet att automatisera sin budgetöversikt. Vill du, kan du prova ett av följande onlineverktyg för att upprätta en budget. Notera att det finns gratisprogram såväl som betaltjänster.

 

UTGIFTER

 

Man talar ofta om fasta och rörliga utgifter. De fasta utgifterna innefattar återkommande kostnader som t.ex. hyra, lån och telefon. Man har ofta koll på vad dessa utgifter blir per månad. Rörliga kostnader är allt annat som t.ex. frisörbesök, fika på stan, kläder, etc. Dessa kan vara svårare att förutse och ha koll på.

 

INKOMSTER

Att utöka sin inkomst är svårare för de allra flesta, än att hålla kontroll på sina utgifter. Naturligtvis skiftar detta mellan olika individer. Att ta ett extra jobb eller arbeta vid sidan av med sin hobbyverksamhet till exempel går inte för alla. För de allra flesta går det helt enkelt inte att utöka sina inkomster. Därför är det viktigast att först lägga upp en budget och se vad de fasta kostnaderna består av. Efter det har man förhoppningsvis, en viss summa att lägga på de rörliga utgifterna. Lura aldrig dig själv med att ta snabba lån!! Speciellt inte SMS lån!

 

BUDGETMALLAR

Budgetmallarna nedan är exempel på hur man kan göra sin budget. Dessa är gratis att ladda ner. (Länkar öppnas i nytt fönster)

 

APPAR OCH PROGRAM

Det finns numera ett flertal appar och datorprogram som kan underlätta att göra en budget hemma. Många är gratis, men många har även tillvalstjänster som man betalar för. Priset kan variera från ett par kronor per månad till hundralappar. En del marknadsförs som en del av t.ex. en banks tjänster, och andra är fristående appar och program som inte har någon koppling till ett företag eller myndighet. En växande rad av myndigheter har appar som hjälper dig att räkna ut inkomst under till exempel tillfällig föräldrapenning.

 

Nedan finner du exempel på budget appar och program. Vi rekommenderar inte en före en annan, utan det är meningen att vi ska kunna upplysa om deras existens. Det kan underlätta för föräldrars budget och möjliggöra en bättre privatekonomi;

  • Överblick (online budgetverktyg med diverse funktioner, finns som gratisversion men även som betaltjänst)
  • Smartbudget (online budgetverktyg med diverse funktioner, finns som gratisversion men även som betaltjänst)
  • Hushållsbudget (gratis program för privatekonomi)

 

BUDGET OCH SKULDRÅDGIVNING

Känner man att man skulle ha nytta av mer hjälp för att få kontroll på sin privatekonomi kan man vända sig till stadens/kommunens budget och skuldrådgivare. Detta är gratis och du hittar kontaktuppgifter till din budget och skuldrådgivare på Konsumentverkets hemsida. www.konsumentverket.se Där fyller du enkelt i din hemkommun och får då reda på öppettider och kontaktuppgifter. I vissa kommuner står man i kö för att få ta del av deras vägledning, medans man i t.ex. Göteborgs stad garanterar en tid omgående. Budgetrådgivningen finns på uppdrag av konsumentverket. Det kan även finnas tjänster som hjälper dig att välja rätt elavtal och konsumentvägledare som hjälper dig om du har hamnat i kläm som konsument, har anlitat hantverkare eller vill veta dina rättigheter som konsument.

 

Tips!

Känns det extra svårt och pengarna inte räcker till en månad gör följande:

  1. Prioritera HEMHA; Hyra/bostadskostnad, El, Mat, Hemförsäkring, Avgift till Arbetslöshetskassa.
  1. Ta sedan kontakt med de företag som du har fått räkningar från och be att få lägga upp en avbetalningsplan, eller be om uppskov med betalning. På detta sätt undviker du onödiga påminnelseavgifter.
  1. Har du räkningar som du vill bestrida, betala ej dessa utan bestrid innan betalning. Det kan vara en bluffaktura. DOCK MÅSTE MAN BETALA PARKERINGSBÖTER INNAN DU BESTRIDER BÖTERNA.

 

  • Du kan även kontakta andra organisationer och myndigheter för att få hjälp med budget eller skuldfrågor. Till exempel har Kronofodgen en förebyggande verksamhet och du kan även vända dig till deras telefonlinje som är öppen vardagar från klockan 8.00-18.00 - 0771‑73 73 00
  • För dig som behöver söka försörjningsstöd finns mer information på stadens/kommnens hemsida. Ring och prata gärna för att få mer information samt boka tid för möte.
  • Kom ihåg att det inte finns nån skam i att vara skuldsatt eller ha en utsatt privatekonomi. De flesta skuldsatta personer i Sverige är i en sådan situation på grund av en livsavgörande händelse, som dödsfall i familjen, separation, arbetslöshet eller andra liknande händelser. Det finns alltid metoder att förbättra sin situation och det första steget är att be om hjälp.

 

 

 

Sveriges Makalösa Föräldrar bedriver verksamhet och frågor som direkt berör ensamföräldrars privatekonomi och även samboende föräldrars privatekonomi. SMF arbetar med opinionsbilding såväl som projekt och kurser mot yrkesverskamma och föräldrar för att förbättra möjligheter för- eller bibehålla - en god privatekonomi.

Föräldrakoll.se är en produkt som ägs av Sveriges Makalösa Föräldrar. Informationen på denna hemsida har samlats från diverse källor och syftar till att förse föräldrar (speciellt ensamföräldrar) med relevant information och verktyg för att förbättra eller bibehålla vårdnadsfred, en god privatekonomi och ett hälsosamt familjeliv för stjärnfamiljer - för alla våra barn. Sveriges Makalösa Föräldrar ansvarar inte för information som erfodras av externa källor. Har du synpunkter på innehåll eller tips, hör av dig till admin@foraldrakoll.se